La fel cum, la un concurs de ciclism, poți ajuta unui alt participant ce a făcut pană și nu poate continua fără o cameră de schimb, așa poți poți întinde o mână unei persoane aflate în plină bătălie cu inamici microscopici. Însă, în loc să-l salvezi de la abandonul unui concurs, e posibil să-i salvezi viața.
Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) Iași ne-a invitat din nou, la fel ca anul trecut, să participăm la Memorialul Lumânărilor Aprinse, un eveniment de informare asupra a ceea ce înseamnă HIV/SIDA, ce înseamnă să trăiești cu acest virus și cum putem fi solidari cu aceste persoane, ajutându-le, astfel, să se bucure de viață.
Există unele preconcepții greșite conform cărora această maladie reprezintă o ”condamnare la moarte”, sau că aceste persoane reprezintă un pericol iminent asupra celor din jurul lor. Iar acestea nu sunt singurele mituri legate de HIV. Însă cei care le cred și le răspândesc fac acest lucru într-un mod cât se poate de agresiv. Astfel, persoanele ce nu cunosc prea multe despre subiect pot ajunge să creadă informații greșite, propagând miturile.
Pentru o persoană ce trăiește cu HIV, dincolo de problemele medicale, aceste mituri îi pot provoca probleme sociale, marginalizare, izolare și multe altele. Probleme care, la nivel psihologic, îl pot pune la pământ foarte ușor, devenind o pradă ușoară virusului.
Realitatea este alta. O persoană cu HIV poate duce o viață aproape normală și chiar poate avea o familie și copii sănătoși. Tot ce are nevoie este să știe că persoanele din jurul său nu o vor marginaliza pe nedrept. Dacă are aproape persoane care îi oferă ocazii să savureze din plin de micile și marile plăceri ale vieții, atunci HIV poate deveni o problemă minoră, de rutină, ținută sub control foarte ușor.
Deci da! Informându-te asupra acestui subiect și arătându-ți solidaritatea față de persoanele cu această problemă, poți fi o mică, dar foarte importantă, parte din leacul pe care toți îl așteaptă.
Duminică, 19 mai, la ora 19, din Parcul Copou (lângă Teiul lui Eminescu) va porni Marșul Tăcerii și se va opri pe bulevardul Ștefan cel Mare. După aceea vor urma aprinderea lumânărilor și desfășurare de quilturi (ora 20), un concert folk live (ora 20:30) și o lansare de lampioane (ora 21:15).
Mai multe detalii despre ARAS și despre eveniment pot fi găsite la adresele următoare:
https://docs.google.com/file/d/1a3oZIvJwTy0bz12JTfxQoplGzkGJ4RMtRLcI67KmS2ro6GeORrIJKXqYXcoC/edit?usp=sharing
IașiBike susține întru-totul acest eveniment și te îndeamnă să participi.
Fii un strop de speranță!