Ce este Masa Critică? WIKIPEDIA ne vine în ajutor şi ne dă o definiţie cât mai completă a acestui eveniment: Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele, care are loc de obicei în ultima zi de vineri din fiecare lună, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu este condusă de nimeni, și nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat (Wikipedia).
Prima Masă Critică la nivel global a avut loc în San Francisco, 1992, iar numele de „Critical Mass” avea să-l primească la organizarea celui de-al doilea eveniment, urmând să fie adoptat ulterior de către toate evenimentele de acest tip în întreaga lume.
În Romania, evenimentul s-a ales şi cu sloganuri sau devize locale: de la „Bicicliştii fac parte din trafic” la „Noi nu blocăm traficul, noi suntem traficul”, toate purtând parcă acest mesaj de „revendicare” a oraşului şi spatiului public cu … bicicletele care, unindu-şi forţele, încearcă să depăşească, măcar o dată pe lună, numărul maşinilor de pe şosea.
Prima Masă Critică din Iaşi, aşa cum ne aminteşte şi site-ul Ieseanul în acest articol, a avut loc pe 15 aprilie 2007 şi a adunat zeci de biciclişti. Sărbătorim aşadar, în luna aprilie, 7 ani de când acest eveniment se desfăşoară la Iaşi!
Aşa cum ne-am şi dorit, în Iaşi Masa Critică a adunat de-a lungul timpului sute de biciclişti de toate vârstele şi nivelurile de pregătire, precum şi toate tipurile de biciclete. Misiunea noastră este în primul rând să încurajăm prin acest eveniment mersul pe bicicletă, ca activitate de recreere sau sportivă, dar şi să ‘celebrăm’ această alternativă sănătoasă de transport.
Ca punct de întâlnire, bicicliştii ieşeni au păstrat locul ales de la început, loc devenit consacrat – Rondul Agronomie, iar ca zi, pe cea ‘dedicată’ oficial în întreaga lume acestui eveniment, şi anume ultima vineri din fiecare lună.
Deși iarna numărul participanților este mai mic, odată cu încălzirea vremii, bicicliștii iau cu asalt străzile orașului în grupuri compacte, formând acea “masă critică” menită să atragă atenţia că şi în Iaşi există biciclişti şi că numărul lor este din ce în ce mai mare. Spre bucuria sau necazul şoferilor,
evenimentul reuşeşte să îşi facă simţită prezenţa şi în traficul ieşean. Unii şoferi ne susţin prin claxoane prietenoase, conştienţi că un număr mare de biciclisti aduce o îmbunătăţire în trafic, dar sunt şi şoferi mai puţin prietenoşi care ne claxonează nervoşi, pretinzând că Masa Critică nu e altceva decat o încercare de a bloca traficul deja sufocat din acest oraş devenit un şantier fără sfârşit.
Este de datoria noastră să acționăm şi să atragem atenția autoritaților, de câte ori putem, că şi noi, bicicliștii, avem drepturi ca oricare alt participant la trafic. Că ne-am putea lăsa copiii să meargă la şcoală cu bicicleta sau noi înşine ne-am putea deplasa pe bicicletă la serviciu sau la plimbare dacă am avea piste de bicicletă funcţionale. Şi toate acestea fără teama ca am putea fi accidentaţi de o maşină sau că noi la rândul nostru am putea fi în faţa riscului de a lovi un pieton care circulă pe trotuar, în încercarea noastră de a pedala mai în siguranţă, adică pe pistele trasate (dar nemarcate) pe trotuar.
Şi fiindcă am constatat că atât petițiile adresate edililor, discuțiile din cadrul unor evenimente special dedicate acestui subiect, cât și articolele critice ori protestele publicate în mass media s-au dovedit absolut inutile, invităm toți posesorii de biciclete sa vină la această Masă Critică aniversară.
Vă așteptăm așadar, vineri, 25 aprilie, la Rond Agronomie, începând cu ora 18.00, urmând să plecăm la plimbare la 18.30!
Comentarii, fotografii sau detalii începând cu cea de-a doua ediție a Masei Critice organizate in luna mai 2007 și până în prezent găsiți pe forumul bicicliștilor ieșeni, Forumul IasiBike.
Foto: Andrei (shaka)